Mamafiets of moederfiets: voor het vervoeren van kinderen

Naast de omafiets is er ook de mamafiets of moederfiets. De naam zegt het al, de fiets is bij uitstek geschikt voor moeders oftewel voor het vervoeren van kleine kinderen. De gemiddelde damesfiets is niet echt goed berekend op het rijden met kinderen in een zitje voor en achter. Zeker vergeleken met vroeger zijn de fietsen van tegenwoordig lichter en technisch geavanceerder. Prettig voor de meeste gebruikers, maar voor het vervoer van kleine kinderen zijn ze steeds minder geschikt. Daardoor is het speciale model mamafiets ontstaan. Eigenlijk een beetje terug naar vroeger waar het gaat om stabiliteit en robuustheid. Overigens heet de mamafiets ook wel familiy bike of familiefiets, want waarom zou ook papa niet met de kinderen onderweg kunnen zijn?

Wat is een mamafiets?

Een mamafiets heeft een aantal kenmerken die het model onderscheidt van andere fietsen. Op het eerste gezicht is het verschil niet zo groot, maar wie beter kijkt ontdekt de verschillen: ze zijn speciaal ontworpen om veilig één of twee kinderen te kunnen vervoeren. Er is genoeg ruimte voor kinderzitjes en de fiets is goed te parkeren. De instap is lager dan bij een gewone damesfiets, zodat je makkelijk kunt opstappen en er genoeg ruimte is voor een kinderzitje. Soms is ook de afstand tussen zadel en stuur net iets groter; ook dat maakt meer ruimte voor een kinderzitje. Een zware fiets is moeilijker te parkeren. Een dubbele standaard, een standaard met twee poten, maakt het parkeren makkelijker en de fiets die stilstaat stabieler. Sommigen fietsen hebben ook een stuurslot, dat maakt het kiepen van het stuur onmogelijk.

Meer keuzes

Er zijn nog meer handigheidjes die een fiets ideaal maken om met kinderen op weg te gaan, zoals de mogelijkheid om een mandje of iets dergelijks boven het voorwiel te monteren. Dat maakt het makkelijk wat boodschappen of wat extra spullen mee te nemen. Ook goede anti-lekbanden zijn een no-brainer bij een fiets waarop je kinderen vervoert. Een echte wezenlijke keuze echter is die tussen een al dan niet elektrische fiets. Zeker waar het gaat om het vervoer van kinderen kan een elektrische fiets echt het verschil maken. Je fietst zoveel makkelijker dat het voor de hand ligt om die keuze te maken. Natuurlijk is er het prijsverschil, maar het comfort is groot. Uit het oogpunt van veiligheid is het wel van belang op te letten dat je niet juist té snel gaat fietsen. Dat zou de voordelen van een elektrische fiets weer helemaal teniet doen.

Berichten gemaakt 6

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven