Wat te doen na een hondenbeet?

Ben je gebeten door een hond? Dat kan supervervelend en gevaarlijk zijn. Wanneer je wordt gebeten door een hond kun je schade oplopen. Dat noem je letselschade. Denk hierbij aan alle fysieke en psychische klachten die je aan de hondenbeet overhoudt. Wat kun je het beste doen na een hondenbeet? Hoe verzorg je de wond en wanneer heb je recht op een schadevergoeding? In dit blog lees je een aantal stappen die essentieel zijn om te nemen nadat je bent gebeten door een hond.

Gegevens noteren

Als je schade hebt opgelopen door een hondenbeet, heb je recht op een letselschadevergoeding. In Nederland moet je de opgelopen schade kunnen bewijzen om een vergoeding te krijgen en daarom is het belangrijk dat je direct na de beet gegevens noteert. Denk hierbij aan de contactgegevens van getuigen, om te bewijzen dat je echt bent gebeten door de hond, en aan die van de bezitter van de hond. De bezitter van de hond wordt namelijk (in de meeste gevallen) aansprakelijk gesteld voor de schade. Vraag aan de bezitter van de hond naar zijn verzekeraar en het polisnummer van de verzekeraar. 

De wond verzorgen

Als je zwaargewond bent geraakt door de hondenbeet is het natuurlijk belangrijk om naar de spoedeisende hulp te gaan. Bel in dat geval 112 en oefen druk uit op de wond tot je wordt geholpen. Wanneer de wond niet heel ernstig is kun je hem het beste schoonmaken met lauw, stromend water. Droog de huid om de wond heen daarna met een schone doek en dek hem af met snelverband. Dit kan ook met een steriel kompres of een schone doek.

Bel de huisarts

Ook als de wond van de hondenbeet niet ernstig is, is het belangrijk om voor de zekerheid naar de huisarts te gaan. De wond kan namelijk geïnfecteerd zijn geraakt en dat kan gevaarlijk zijn. Bovendien heb je kans op littekens, spier- en/of zenuwletsel, bloedvergiftiging en psychische klachten. Een huisarts kan je hierover goed informeren en behandelen of doorverwijzen als dat nodig is.

Waar heb je recht op?

Wanneer je letselschade hebt opgelopen na een hondenbeet kun je een vergoeding krijgen voor verschillende schadeposten. Denk hierbij aan schade in je inkomen (bij arbeidsongeschiktheid), medische kosten, reiskosten (naar bijvoorbeeld de huisarts of het ziekenhuis), smartengeld, studievertraging en nog veel meer. Wat een letselschadeadvocaat precies voor je kan doen hangt af van de situatie. Je kunt tegenwoordig vaak kosteloos met een letselschadeadvocaat overleggen, zodat je weet waar je een vergoeding voor zou kunnen krijgen. Laat je daarom goed informeren!

Berichten gemaakt 5

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven